Gebruik van een catchtank in de autosport

Binnen de wereld van de autosport is het gebruik van een catchtank heel gebruikelijk. Dit type tank kan met verschillende doelen worden ingezet binnen de autowereld. De kans is echter klein dat u een catchtank zal gebruiken in een auto waarmee u naar uw werk rijdt. In dit geval zorgt de vaste tank in uw auto voor de toevoer van brandstof naar uw motor. Het feit dat u op een normale snelheid door bochten rijdt, maakt dat deze toevoer voldoende is om de auto goed te laten functioneren.

Zou u de auto ook op een circuit gebruiken, dan is dit lastiger. Doordat er met een hoge snelheid door bochten wordt gegaan, wordt de brandstof in de tank naar een kant gestuwd. In de eerste bochten zal dit geen problemen geven, omdat de tank nog vol genoeg is. Zou de tank leger zijn, dan kan dit wel problemen opleveren.

Voordelen van een catchtank in de auto

 

Het voornaamste voordeel van een catchtank in de auto is dat deze het brandstofniveau op peil houdt. Op deze manier wordt voorkomen dat de motor tijdens het nemen van bochten niet voldoende brandstof toegevoerd krijgt. Een andere toepassing van een catchtank is het opvangen van olie. Deze olie kan vrijgekomen zijn uit het carter van de auto, of uit het kleppendeksel. Zonder een catchtank in de auto te implementeren zou deze vrijgekomen olie in de motor terecht kunnen komen via het inlaattraject. Dit wilt u voorkomen, omdat het de motor ernstig zal vervuilen.